کارشناس مسئول مدیریت نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: بیشترین آثار مسمومیت به وسیله فلزات سنگین در مراحل رشد و نمو و انسان حادث می شود.
کارشناس مسئول مدیریت نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: بیشترین آثار مسمومیت به وسیله فلزات سنگین در مراحل رشد و نمو و انسان حادث می شود.
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان، دکتر ژاله پورالحسینی افزود: رشد سریع سیستم های بدن در جنین، نوزاد و کودکان خردسال در این اثر پذیری بسیار حائز اهمیت است زیرا وجود فلزات سنگین در آب آشامیدنی نوزاد شیرخوار و خردسالان میتواند باعث کند ذهنی، اختلال در یادگیری و اختلالات حرکتی نظیر تشنج و بیش فعالی آنها شود.
وی با اشاره به اینکه در موارد وخیمتر، فلزات سنگین صدمات جبران ناپذیر مغزی را موجب می شود، بیان کرد: کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر در معرض خطرات ناشی از فلزات سنگین در آب و غذا هستند زیرا نسبت به وزن بدنشان آب و غذای بیشتری مصرف میکنند.
دکتر پورالحسینی افزایش جمعیت شهرنشینی و توسعه صنایع مختلف را یکی از عوامل اصلی افزایش آلایندهها به خصوص فلزات سنگین در آب آشامیدنی دانست و اظهار کرد: منشا ورود فلزات سمی به آب می تواند فاضلاب های شهری، پساب ها و زباله های صنعتی باشد.
وی مقدار سمی بودن این عناصر را به عواملی از قبیل نوع فلز و نقش بیولوژیکی آن در چرخه حیات عنوان کرد و گفت: بیش از ۵۰ عنصر هستند که در زمره فلزات سنگین قرار دارد و از این تعداد ۱۷ عنصر آن در ردیف متداول ترین و سمی ترین عناصر است.
دکتر پورالحسینی افزود: سرب، جیوه و آرسنیک، کادمیوم، مس، روی و کروم از عمدهترین فلزاتی هستند که در مسمومیت انسان نقش پررنگ تری دارند و فقط مقدار بسیار کمی از آنها برای بدن لازم است.
وی بیان کرد: صنایع ریخته گری، کارخانجات ذوب فلزات، کارخانجات آبکاری، کوره های زباله سوزی، پسماندهای صنایع و معادن و لوله کشی های قدیمی شهری از دلایل دیگر افزایش فلزات سنگین در آب آشامیدنی است.
کارشناس مسئول مدیریت نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، بهداشتی معاونت غذا و داروی استان گفت: برخی فرایندهای طبیعی نیز در نفوذ فلزات سنگین به آب نقش موثری دارند. در برخی از مناطق آرسنیک به طور طبیعی از لایه های زمین در آبهای زیرزمینی حل می شود و موجب آلوده شدن منابع تامین آب آشامیدنی میگردد.
وی گفت: علاوه بر آب آشامیدنی آلوده، انسان از طریق تنفس هوای آلوده نیز در معرض خطرات فلزات سنگین است. برخی تحقیقات ثابت کرده که فلزات سنگین از طریق آب و خاک آلوده میتوانند وارد منابع غذایی ما از جمله میوه ها، حبوبات، سبزیجات، ماهی ها و غذاهای دریایی شود.
دکتر پورالحسینی ابراز داشت: اختلالات عصبی مانند پارکینسون، آلزایمر، اسکیزوفرنی، انواع سرطان ها، فقر مواد مغذی، برهم خوردن تعادل هورمون ها، چاقی، سقط جنین، اختلالات تنفسی و قلبی_عروقی، آسیب به کبد، کلیه ها و مغز، آلرژی و آسم، اختلالات غده درون ریز، عفونت های ویروسی مزمن، کاهش آستانه تحمل بدن، اختلال در عملکرد آنزیم ها، تغییر در سوخت و ساز، ناباروری، کم خونی، خستگی، تهوع و استفراغ، سردرد و سرگیجه، تحریکپذیری، تضعیف سیستم ایمنی بدن، تخریب ژن ها، پیری زودرس، اختلالات پوستی، کاهش حافظه، بی اشتهایی، التهاب مفاصل، ریزش مو، پوکی استخوان، بی خوابی و مرگ از عوارض و خطرات ناشی از آلودگی به این مواد است.
وی گفت: یکی از روشهای سم زدایی فلزات سنگین از بدن رژیم هایی است که با خوردن آبمیوه گرفته میشود زیرا آبمیوه و عصاره ها ضمن آنکه بسیار مغذی هستند، تمام ارگانهای بدن را شستشو داده و از سم پاک می کنند.
کارشناس مسئول مدیریت نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: مصرف افشره و عصاره مرکبات، انگور، گیلاس، چغندر، اسفناج، سیر، هویج، جعفری و هندوانه برای زدودن فلزات سنگین و پاکسازی بدن از سایر سموم بسیار موثر بوده و مصرف کلسیم و روی نیز با رقابت با فلزات سنگین در جذب شدن و رسوب در بافت های بدن تاثیر گذار است.